ALL BLACKS KEMBALIKAN KEYAKINAN PEMINAT

Peminat ragbi antarabangsa khususnya yang meminati pasukan All Blacks menarik nafas lega apabila wisel penamat ditiup pengadil pada pertemuan menentang Argentina Sabtu lepas.

Keputusan 38-0 nyata memberi keyakinan kepada peminat All Blacks yang dahagakan aksi meyakinkan daripada skuad Ian Foster itu.

Highlight pertemuan All Blacks v Argentina

Dalam pada itu Foster yang ditemui selepas perlawanan, menyifatkan ianya bukan perkara yang mudah dalam mengendalikan All Blacks kerana prestasi yang tidak menentu sebelum ini memberi tekanan kepada dirinya mahupun pemain.

“Tahun ini merupakan tahun yang sukar bagi semua. Dua minggu lepas (sewaktu kalah dengan Argentina) kami bermain untuk perlawanan yang kelima dalam tempoh enam minggu, dan ianya sangat sukar,” kata Foster.

Manakala bagi pasukan Los Pumas, media melaporkan bahawa mereka kelihatan letih secara mental berikutan jadual perlawanan yang padat serta tempoh berjauhan yang lama menyebabkan emosi dan moral pemain sedikit terkesan.

KEPUTUSAN PENUH

ALL BLACKS (38) ARGENTINA (0)

Try: Will Jordan (2), Dane Coles, Ardi Savea, Patrick Tuipulotu

Richie Mo’unga 5 conversion, 1 penalty goal

SCOTT SIO DIKERAH HADAPI LOS PUMAS

Sabtu ini peminat ragbi seluruh dunia pastinya bertumpu kepada perlawanan Tri Nations membabitkan Autsralia bertemu Argentina.

Skuad Los Pumas yang baru saja mengecewakan All Blacks dijangka bakal memberi tentangan hebat kepada pasukan pimpinan Dave Rennie di Stadium McDonald Jones.

Dalam perkembangan berkaitan, Rennie dilaporkan memanggil pemain berpengalaman, Scott Sio bagi memperkuatkan backline Wallabies, strategi sama digunakan sewaktu menewaskan All Blacks dua minggu lalu.

Kehadiran Sio memberi harapan baru apabila James Slipper (prop) yang cedera terlepas peluang bertemu Argentina manakala James O’Connor dan Matt To’omua masih lagi tidak dapat diturunkan akibat kecederaan.

Manakala Ned Hanigan (blindside flanker) akan menggantikan Lachie Swinton yang digantung permainan dan Taniela Tupou juga disenaraikan dalam skuad Wallabies.

Highlight perlawanan Wallabies & All Blacks di Brisbane

WALLABIES (1-15): Scott Sio, Brandon Paenga-Amosa, Taniela Tupou, Rob Simmons, Matt Philip, Ned Hanigan, Michael Hooper (c), Harry Wilson, Nic White, Reece Hodge, Marika Koroibete, Hunter Paisami, Jordan Petaia, Tom Wright, Tom Banks.

SIMPANAN: Folau Fainga’a, Angus Bell, Allan Alaalatoa, Rob Valetini, Liam Wright, Jake Gordon, Noah Lolesio, Filipo Daugunu

0